Poveștile 11even Experiences: Henry Nouwen

Henri-Nouwen-wisdom-quotes

Henry Nouwen, preot și profesor în cercurile înalte de la Harvard, Yale și Notre Dame, a ajuns la un moment dat la convingerea că – în ce-l privește – Dumnezeu nu l-a chemat să slujească acele instituții. Așa că acest faimos scriitor și-a petrecut ultimii zece ani ai vieții sale având grijă de bolnavii mentali și psihic ai unei mici comunități numite L’Arche.

Acolo Henri s-a împrietenit cu un pacient pe nume Trevor, cu grave probleme mentale și emoționale. Odată, după ce Trevor a fost trimis la un spital pentru evaluarea sănătății sale, Henry a telefonat pentru a-și programa o vizită la prietenul său. Când autoritățile au aflat de sosirea faimosului Henry Nouwen, l-a întrebat dacă ar accepta o întâlnire cu câțiva doctori, capelani și clerici. A fost de acord, așa că în cinstea lui au pregătit o masă lungă, în Camera Aurie – dar Trevor nu a fost invitat.

– Unde este Trevor, a întrebat Henry.

– Nu poate să participe la întâlnire, i s-a spus. Pacienții și personalul nu pot lua masa împreună și niciun pacient nu a servit vreodată prânzul în Camera Aurie.

– Dar scopul venirii mele aici a fost să iau masa cu Trevor, a spus Henry. Dacă lui Trevor nu i se permite să ia masa aici, atunci nici eu nu voi rămâne.

Așa că s-a găsit o modalitate prin care Trevor să poată participa la eveniment. Camera Aurie era plină de oameni entuziasmați că se aflau în aceeași încăpere cu Henry Nouwen. Unii chiar s-au înghesuit pentru a fi cât mai aproape de el, căci se gândeau ce impresie vor face când le vor spune prietenilor lor în următoarele zile: “Așa cum îi spuneam și lui Henry Nouwen zilele trecute…”. Unii pretindeau că ar fi citit cărți pe care nu le citiseră sau că erau familiarizați cu idei despre care în realitate nu auziseră. Alții erau iritați de faptul că regula care interzicea ca personalul și pacienții să ia masa împreună a fost încălcată.

Trevor, fără să-i pese câtuși de puțin de toate acestea, stătea alături de Henry, care se angajase într-o discuție. În acele momente, Trevor s-a ridicat în picioare, fără ca Henry să observe.

– Propun un toast, a spus Trevor. Vreau să închin un pahar în cinstea lui.

În încăpere s-a lăsat liniștea. Ce-și închipuie omul acesta că face? se întrebau toți.

Apoi Trevor a început să cânte:

Dacă vesel se trăiește, închină și tu,

Dacă vesel se trăiește, închină și tu,

Dacă vesel se trăiește, unul altuia-i zâmbește,

Dacă vesel se trăiește, închină și tu.

La început oamenii nu au știut cum să reacționeze, dar Trevor radia. Fața și vocea lui transmiteau tuturor cât de bucuros și mândru era că se afla alături de prietenul său, Henry. Într-un fel, în umilința și bucuria lui, Trevor a oferit un dar pe care niciunul din cei aflați acolo nu l-ar fi putut oferi. Toți au început să cânte, la început timid, dar mai apoi cu entuziasm, până ce în final, medicii, preoții și doctorii în științe aproape țipau: “Dacă vesel se trăiește…”.

Toți sub bagheta lui Trevor.

Nimeni nu a mai ținut cont de conduita riguroasă sau de reguli. Nimeni n-a încercat să facă diferențieri între personal și pacienți. Pentru câteva clipe, toți cei din încăpere au prezentat cea mai bună versiune a lor, fiindcă un vindecător de răni, Henry Nouwen, a trăit în mijlocul unora mai puțin dotați și pentru că unul dintre aceștia, pe nume Trevor, a trăit cea mai bună versiune a sa.

Noi nu ne hotărâm pur și simplu să devenim cea mai bună versiune a noastră. Aceasta este o chestiune ce-i poate scăpa cu ușurință unui geniu, dar care poate fi descoperită așa ușor de cineva precum Trevor. Dacă îmi propun să devin ceea ce doresc să fiu, trebuie să fiu gata să depun un efort susținut pentru înlăturarea acelor falsuri care se strecoară cu atâta ușurință în viața mea – acei rivali care mă țin departe de ceea ce am fost menit să devin.

Când încep să devin persoana care vreau să fiu, sunt eliberat de strânsoarea a ceea ce pretind că sunt. Nu mai trebuie să-i conving pe ceilalți că sunt important când de fapt, în secret, eu mă tem că nu sunt.

Preluare din cartea “Eu așa cum aș vrea să fiu”, autor John Ortberg.

 

henri-nouwen1

Mai multe informații despre Henry Nouwen:

en.wikipedia.org/wiki/Henri_Nouwen

Surse foto:

www.quote-coyote.com

thecosmiccathedral.wordpress.com

urbansimplicity.net

 

 

 

 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Scroll